Geschiedenis van de Jeu de Boules

Al in de Griekse tijd werd geoefend in het gooien met ijzeren ballen, echter toen de Romeinen er het doel of "but" aan toevoegden kon je spreken van het allereerste begin van Jeu de Boules. De Romeinen importeerden deze sport, net als vele andere vaardigheden en technieken naar Gallië, waar het tot de dag van vandaag de volkssport is gebleven.

Jeu de Boules is de Franse verzamelnaam voor balspelen die in Italië "Boccia" heten, in Engeland "Bowls", in België "Krullenbollen" en in Duitsland "Boule spiel". Na een opleving van het spel in de middeleeuwen verloor het spel zijn aantrekkingskracht en werd hoofdzakelijk nog gespeeld in de Provence. Keizer Karel V sprak halverwege de 16e eeuw de banvloek uit over het spel, dat naar zijn mening te veel de aandacht en energie van zijn onderdanen afleidde. Het verbod dat hij uitvaardigde tegen Jeu de Boules zou, zo dacht de Keizer, in plaats van het balspel het hand-kruisboogschieten populairder maken. Het is hem niet gelukt, want het vredelievende Jeu de Boules bleef bestaan.

historie schilderij

De meest bekende en beoefende vorm van Jeu de Boules is pétanque. Pétanque is afgeleid van "pieds tanques" de voeten gebonden bij elkaar. Het spel werd ontwikkeld door een fanatieke jeu Provençal-speler (een andere spelsoort, waarbij een aanloop wordt genomen), die door reuma minder mobiel geworden was, maar die toch zijn geliefde sport wilde blijven beoefenen. Na 1945 waaierde het spel uit over Europa. Niet veel later volgden alle Midden-Europese landen en de Franse koloniën. Tegenwoordig wordt er "gebouled" tot in Amerika en Thailand. In dat laatste land is zelfs de prinses de beschermvrouw van de bond en een van de meest fanatieke supporters.

60sagain

Frankrijk is niet allen de bakermat van het spel, maar in Frankrijk heerst ook echt een boulecultuur. De Franse bond is qua grootte de derde bond van Frankrijk, met meer dan 440.000 leden. Daarnaast zijn er vele Fransen die het spel buiten een vereniging en/of bondsverband beoefenen. Toen in Nederland in het begin van de jaren zeventig een aantal studenten in Amsterdam besloot niet een club, maar meteen een bond op te richten, konden ze niet vermoeden dat deze sport ook in Nederland zo'n grote vlucht ging nemen. De praktijk als leermeester. Een handleiding voor het leren van pétanque is niet goed te geven. Al doende leert men pétanque. Een nuchtere, oer uitdrukking maar volledig van toepassing op dit spel. Doen, overal en altijd. Daarom steeds de boules bij de hand houden, want elk terreintje is geschikt om even met buren, vrienden of collega's een balletje te gooien.
Clubblad
Ons clubblad "'t Butje" is vanaf nu ook voor iedereen digitaal beschikbaar.Lees verder...
 
Geschiedenis
Al in de Griekse tijd werd geoefend in het gooien met ijzeren ballen, echter toen de Romeinen er het doel of "but" aan toevoegden kon je spreken van het allereerste begin van Jeu de Boules.Lees verder...
 
Links
Eén van onze favoriete websites:

Vragen over Jeu de Boules? Gratis Adviseurs geeft gratis advies.
http://www.gratisadviseurs.nl/sport/jeu-de-boules.html